Categorie: Nieuws uit de regio

"weinig kans op schaatspret kraenepoel"

gepost 7 years ago, op dinsdag, 17 januari 2017 door

De kans dat er over enkele dagen kan geschaatst worden op de Kraenepoel in Aalter, is uiterst klein. 's Nachts gaat het wel hard vriezen, maar overdag wordt het te warm.

De weersvoorspellingen zagen er vorige week nog veelbelovend uit voor de schaatsliefhebbers. Maar ondertussen zijn die voorspellingen wat bijgesteld en wordt het vooral overdag te warm. "De kans dat we eind deze week kunnen schaatsen op de Kraenepoel, is bijzonder klein", zegt burgemeester Patrick Hoste (CD&V). "Er zal wel een laag ijs liggen, maar die zal niet sterk genoeg zijn om op te schaatsen. Laat staan om er een volksmassa op los te laten. Want dat is het probleem met onze Kraenepoel: schaatsers komen van heel Vlaanderen en Nederland naar hier te schaatsen. En dat zal echt niet kunnen."

De ijsmeesters houden de Kraenepoel deze week elke dag in de gaten. "Het magische getal is 15", leggen ze uit. "Het moet verschillende nachten na elkaar vriezen, en de som moet minstens 15 zijn. Bijvoorbeeld: vijf nachten van drie graden onder nul. Vanaf dat moment kan je aan schaatsen denken. Maar eind deze week wordt het overdag tot drie graden en dat gaat vooral problemen geven."

Het is ondertussen al vier winters geleden dat de Kraenepoel nog eens een schaatsdecor werd. In 2013 vroor de poel zelfs verschillende keren dicht in dezelfde winter. De gemeente heeft alvast een draaiboek klaar liggen voor de dag dat het ijs toch dik genoeg is. (JSA)


  • Bron: Het Laatste Nieuws