gepost 7 years ago, op dinsdag, 24 januari 2017 door

De Kraenepoel werd gisterochtend weer opengesteld voor schaatsers. Werkmannen van de gemeente hadden voordien een noodbrugje aangelegd met houten paletten, om de minder sterke ijslaag aan de oevers te beschermen. Maar de vraag die iedereen bezighoudt, is: kan er woensdagnamiddag een echt volksfeest worden gehouden op de Kraenepoel? De beslissing valt pas morgenvroeg.

Zondagnamiddag moesten de schaatsers nog van de Kraenepoel gehaald worden, omdat het ijs aan de zijkanten brak. Maar gisterenochtend mocht er weer geschaatst worden.

"We hebben wel een groot deel van de Kraenepoel afgezet om het ijs te sparen", zegt ijsmeester Patrick Vervaele. "Of we woensdag de vijver gaan kunnen openstellen voor de grote volksmassa, blijft onzeker. Een voorspelling doen, is zeer moeilijk. Eigenlijk hebben van dinsdag op woensdag nog een echte vriesnacht nodig."


Duizend bezoekers
Deze ochtend gaat Patrick het ijs weer meten en daarna wordt beslist of je ook vandaag op de Kraenepoel zal mogen. De kans is echter groot dat die afgesloten blijft. Niet alleen omdat het minder gevroren heeft, maar ook om het ijs te sparen voor morgen. Wanneer de kinderen op woensdagnamiddag thuis zijn, worden meer dan duizend bezoekers verwacht. "We hebben nu in ieder geval al een noodbrugje gelegd van aan de oever tot een stuk op de vijver", zegt burgemeester Patrick Hoste (CD&V).

"Het meest cruciale punt van het ijs is en blijft de zijkant. Wanneer de schaatsers via het noodbrugje de poel betreden, is dat veel minder belastend voor het ijs. De gemeentediensten staan in ieder geval klaar om woensdagnamiddag een echte volkstoeloop te verwelkomen. Er wordt zelfs voor extra parking gezorgd in de buurt van de paardenmanège."


"Veel geduld nodig"
Terwijl de Kraenepoel zondagnamiddag nog overrompeld werd door gezinnen, waren het gisteren middag vooral de echte sportschaatsers die kwamen genieten. "De Kraenepoel is daarvoor de uitgelezen plek", zeggen vader en dochter Gaby en Katelijn Peirs. "Het ijs is dit jaar echt van zeer goede kwaliteit. De plas is in één keer dichtgevroren en er was ook geen sneeuw als spelbreker. Wij schaatsen allebei heel graag en gaan daarvoor vaak naar de schaatsbaan van Gent. Maar in de open natuur, is het zoveel leuker. Het is geleden van de winter van 2013 dat we nog eens op de Kraenepoel konden schaatsen."

Of er vandaag al dan niet mag geschaatst worden, leest u meteen op de Facebookpagina 'Het Laatste Nieuws uit Aalter'. Ook morgen houden we u voortdurend op de hoogte.


  • Bron: Het Laatste Nieuws