gepost 7 years ago, op vrijdag, 27 januari 2017 door

Een rubberverwerkend bedrijf dat aan de Brugse Steenweg in Evergem jarenlang illegaal afval loosde, riskeert een boete van 550.000 euro in het hof van beroep in Gent. Indufin ging zelf in beroep tegen de boete van 275.000 euro dat ze kreeg in eerste aanleg, maar dat dreigt nu als een boemerang weer te keren.
Indufin was eigenaar van de grond aan de Brugse Steenweg tot 1987. Het terrein werd toen verkocht aan het Zweedse Trelleborg, dat tot 2002 eigenaar van het bedrijventerrein was. Toen Trelleborg het terrein in 2002 wilde verkopen en een bodemonderzoek liet doen, bleek dat de grond vol zat met chemische solventen over een afstand van een kilometer. Bovendien ontdekte Trelleborg dat Indufin rubberen banden onder een laag beton had verstopt, waarop de firma klacht indiende tegen Indufin.

Niet alleen door bodemonderzoek, maar ook door het bestuderen van de bomen in de omgeving, kon aangetoond worden dat er voornamelijk in de jaren '70 verontreiniging was. Bovendien zijn er getuigenissen van werknemers van Induffin die zeggen dat ze dagelijks bakken vol solventen op het terrein moesten leeggieten. "Het is een moedwillig dumpen van chemische stoffen", aldus de procureur, die deze keer dubbel zoveel vorderde voor het bedrijf. In eerste aanleg moest Indufin nog een boete van 275.000 euro betalen, maar dat bedrag loopt in beroep nu op tot 550.000 euro.


Vergoeding van 4 miljoen euro
Ook Trelleborg zelf kreeg een boete. In eerste aanleg werd hen een boete opgelegd van 275.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Trelleborg berust in dat vonnis en ging niet mee in beroep, maar stelde zich nog wel burgerlijke partij tegen Indufin. "Al van in 2009 zijn we de bodem aan het saneren en we zijn nog steeds bezig", pleitte de advocaat van Trelleborg. "Het is een crimineel achterlaten van afvalstoffen." Er wordt zelfs gesteld dat het grondwater aan het industrieterrein altijd vervuild zal blijven. Trelleborg wil daarom een vergoeding van Indufin voor de sanering van het terrein. Dat wordt op 4 miljoen euro geschat, maar het exacte bedrag zal pas geweten zijn als de bodemsanering compleet is. Over de correctionele kant van de zaak doet het hof uitspraak op 24 februari.


  • Bron: Het Laatste Nieuws