gepost 7 years ago, op dinsdag, 24 januari 2017 door

De snelwegparkings langs de E40 in West-Vlaanderen worden grondig heringericht om te voorkomen dat vluchtelingen er nog in vrachtwagens kunnen kruipen. Er komt een onderscheid tussen kort- en langparkeren. Camera's, stevige omheiningen en grachten moeten de zone afbakenen.
"Er komt een onderscheid tussen kort- en langparkeren. De zone voor lang parkeren, waar de vrachtwagenchauffeurs overnachten, zal zwaar bewaakt worden met onder meer camera's. Ook zullen er stevige omheiningen opgetrokken worden en zullen grachten de zone afbakenen", zegt Jeroen Tiebaut, woordvoerder van minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Het gaat concreet over de parking van Jabbeke en Mannekensvere, maar ook die van Westkerke. Die parking is al jaren buiten gebruik, maar wordt op termijn heropend. "Het herinrichtingsplan kan ik alleen maar toejuichen", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Tot het zover is, is er echter nood aan een privébewakingsfirma in Jabbeke en Mannekensvere. Niet alleen ik, maar ook de procureur, de politie en de burgemeesters ijveren hiervoor", aldus Decaluwé.


Privéfirma
In oktober besliste minister Weyts nog om beide parkings te laten bewaken door een privéfirma. Dat drong de cijfers van het aantal indringers in vrachtwagens en het aantal opgemerkte vluchtelingen en mensensmokkelaars sterk terug. Maar op 31 december liep er voor het laatst een bewaker met hond op de parkings. "En we zien meteen weer een stijging van het aantal vluchtelingen. Ze weten erg snel dat er geen bewaking meer is", aldus Decaluwé. Minister Weyts moet echter nog beslissen of hij op de vraag van de gouverneur ingaat. Een concrete termijn voor de aanpassing van de snelwegparkings, is nog niet duidelijk. (BBO)


  • Bron: Het Laatste Nieuws