Categorie: Nieuws uit de regio

Brooddeeg voor vuilnisbak door panne

gepost 7 years ago, op maandag, 9 januari 2017 door

Bakkerij Stefaan in de Stationsstraat heeft zaterdagnacht zes uur zonder elektriciteit gezeten. De oven werkte niet en zes volle tonnen met brooddeeg, goed voor zo'n honderd broden, moesten de vuilnisbak in. In allerijl gooide Eandis in het putje van de nacht de oprit van Stefaan open, waarbij ze een beschadigde elektriciteitskabel ontdekten. De winkel opende een uur later dan gewoonlijk met weinig meer dan pistolets in de rekken.


Bakkerij Stefaan en wegenwerken. Het is geen goede combinatie. Bijna exact een jaar geleden was de winkel lange tijd praktisch onbereikbaar door de werken in de Stationsstraat, waardoor ze noodgedwongen een pop-upwinkel openden verderop in de straat. Zes moeilijke maanden later, met het langverwachte einde van de werken in zicht, muisde de aannemer er vanonder, waardoor de afwerking vertraging opliep. Nadat uiteindelijk de toplaag gegoten werd, voerde men na het bouwverlof de aansluitingen van de rioleringen uit, onder meer onder de oprit van Stefaan Schouteten. Dat is al een paar maanden achter de rug, maar toch liep het afgelopen weekend opnieuw fout. "Ik dacht dat de miserie voorbij was", zucht een vermoeide Stefaan. "Maar de technici van Eandis hebben hier stilaan een abonnement."

"De onderaannemer moet bij de aansluiting van de rioleringen destijds de elektriciteitsleiding geraakt hebben", legt Stefaan uit. "Ik stond zaterdagavond rond half negen klaar om mijn oven te vullen toen de elektriciteit plots uitviel. Ik verwittigde onmiddellijk mijn energieleverancier, waarna Aquafin en Eandis ter plaatse zijn komen kijken. Zij hebben de boel vannacht (zaterdagnacht, red.) weer helemaal moeten opengooien. Geen kwaad woord over die mannen. Ze hebben alles gedaan wat ze konden. Bleek dat er ondergronds een neep in de elektriciteitskabel zat, die langzaam door het grondwater doorgebrand is, met een kortsluiting tot gevolg. De kabel bleek dan ook nog eens erg moeilijk te bereiken door de omliggende buizen, waardoor men een groot stuk heeft moeten uitgraven en ik dus tot half drie vannacht zonder elektriciteit zat. Het enige wat ik kon doen in die tijd is met het lampje van m'n gsm wat materiaal klaarzetten in de bakkerij. Erg frustrerend."


Eerst pistolets
Stefaan vult normaal drie ovens, twee met brood en één met pistolets, maar door de panne moest hij in het midden van de nacht een moeilijke keuze maken. "'s Zondags zijn pistolets het belangrijkst, dus heb ik die eerst gemaakt", gaat hij verder. "Pas daarna ben ik begonnen met het brood." Op een gewone zondag kruipt Stefaan om acht uur in bed. Gisteren was het twaalf uur. Ook echtgenote Isabelle D'Haene is bekaf. "Gelukkig hadden de klanten begrip voor de situatie", legt ze uit. "De mensen die 's ochtends vroeg om brood vroegen, heb ik moeten vragen om later terug te komen. Gelukkig hebben de meeste mensen dat ook gedaan. Dat doet op zo'n momenten wel deugd."

Stefaan en Isabelle verwachten een schadevergoeding van de aannemer. "Het lijdt geen twijfel dat de panne de schuld is van de onderaannemer", zegt Isabelle. "Ze hebben geen poot om op te staan en ik ga ervanuit dat ze wel verzekerd zullen zijn tegen zoiets." Stefaan en Isabelle hadden gisterennamiddag een babyborrel op de agenda staan, maar daar zijn ze niet meer geraakt. "Het zal platte rust worden voor ons", besluit Isabelle.


  • Bron: Het Laatste Nieuws