gepost 7 years ago, op dinsdag, 31 januari 2017 door

In de industriezone Tielt-Noord werden gisteren achttien vluchtelingen in een lading kunststofkorrels aangetroffen. De groep werd de hele dag opgevangen in het JOC aan de Europahal. Daarna kregen ze het bevel om het land te verlaten.

Rond 9 uur gisterenochtend stond een Duitse vrachtwagen klaar om een lading kunststofkorrels te lossen bij een bedrijf in de industriezone Tielt-Noord. "Een van onze arbeiders merkte echter op dat er iets niet pluis was en verwittigde de vrachtwagenchauffeur", klinkt het bij het bedrijf. "De trucker kroop op zijn vrachtwagen en zag dat het zegel aan een van de mangaten bovenaan verbroken was. Toen hij het gat opende, zag hij vier mensen met hun hoofd boven de korrels opduiken." Meteen werd de politie verwittigd. "Groot was onze verbazing toen er geen vier, maar achttien mensen uit de laadruimte kropen", aldus nog het bedrijf. "De verstekelingen leken niet onder de indruk of ontgoocheld. Ze zagen er bovendien verzorgd uit."


Wat als
Wellicht kropen de twintigers uit Syrië, Soedan, Egypte, Somalië en Eritrea op de parking in Groot-Bijgaarden in de vrachtwagen, want daar had de Duitse trucker de nacht doorgebracht. "Gelukkig was onze werknemer alert", klinkt het bij het bedrijf. "Ik weet niet wat er was gebeurd als we de laadruimte hadden vacuüm getrokken om de kunststofkorrels eruit te zuigen. Dan wordt alle lucht uit de ruimte gezogen." De korrels, die gebruikt worden om kunststofplaten te maken, werden afgekeurd en terug naar de leverancier gestuurd.


Vingerafdrukken
De politie nam alle vluchtelingen mee naar het JOC aan het Generaal Maczekplein. "Daar kregen ze koffie, drank en een broodjesmaaltijd", zegt burgemeester Els De Rammelaere (N-VA). De hele dag was de politie in de weer om de achttien vluchtelingen te identificeren en aan te melden bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat gebeurde onder meer door het nemen van vingerafdrukken en het vergelijken van foto's in een database. Op het einde van de dag kregen ze het bevel om binnen de 24 uren het Belgische grondgebied te verlaten. In kleine groepjes van vier of vijf trokken ze verspreid richting station. "What now? We'll try to reach the UK again, my friend", aldus een Syriër. "Vers la gare, Bruxelles-Nord", wist een Somaliër. "We zijn al twee maanden onderweg."

Politiecommissaris Filip Feraux van de politie Tielt besluit: "We hebben geprobeerd hen op een menswaardige manier te helpen. Meer kunnen we niet doen."


  • Bron: Het Laatste Nieuws