Categorie: Nieuws uit de regio

200 meter aanschuiven voor biertje

gepost 7 years ago, op maandag, 6 februari 2017 door

De tiende editie van het Brugs Bierfestival heeft alle records verbroken. Er kwamen minstens 20.000 mensen naar de Halletoren en een indrukwekkende tent op de Markt om er te kiezen uit 480 bieren. Om binnen te geraken, stond er zaterdag een wachtrij tot aan het Simon Stevinplein, ruim 200 meter verder. "Volgend jaar gaan we voor dezelfde formule", glimlacht organisator Marc Vandepitte.

Al van bij de opening van het Brugs Bierfestival op zaterdag was de wachtrij enorm. De helft van de Steenstraat stond vol bezoekers van het festival. "Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt organisator Marc Vandepitte. "Gelukkig liepen de wachttijden niet op. Veel mensen wilden tegelijkertijd het festival binnenkomen. Dat zorgde even voor lange rijen, maar het ging snel vooruit." In de Garemijnzaal van het Belfort konden de bezoekers hun glas en jetons afhalen. Op zaterdag gingen er 11.000 glazen over de toonbank. "We rekenen dat om naar ongeveer zo'n 13.000 bezoekers op de eerste festivaldag", zegt Vandepitte. "Dat is gigantisch en bij momenten zelfs té druk. Nochtans hebben we de mensen aangeraden om voor zondag te kiezen, omdat we uit ervaring weten dat er dan minder toeristen zijn en er dan wél plaats is om even op adem te komen."

Op zondag was het merkelijk rustiger. Bij het ter perse gaan waren er geen exacte aantallen bekend, maar het was wel duidelijk dat de kaap van de 20.000 bezoekers voor het festival gerond werd. "We breken daarmee alle voorgaande records", zegt Vandepitte. De 80 brouwerijen waren dan ook bijzonder gelukkig met zoveel enthousiasme. "Op zaterdag waren we met 1.200 gevulde glazen zo goed als uitverkocht", zegt Yannick de Cocqueau van Bourgogne des Flandres, een van de twee brouwerijen uit de Brugse binnenstad - De Halve Maan is die andere. "Hier wil je als brouwer gewoon bij zijn. Er bestaat geen betere reclame voor je product."


De stand van de Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres. - Benny Proot
De stand van de Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres. - Benny Proot
Buitenlanders
Het aantal buitenlandse bezoekers aan het festival blijft stijgen. En ze komen echt uit alle uithoeken van de wereld. "Wij komen uit Brazilië, maar werken voor de petrochemiesector in Nederland", zegt Fabio Andreo. "De stad Brugge kende ik al, maar het Bierfestival nog niet. We zijn met een aantal vrienden en familie naar hier afgezakt en proberen een aantal bieren uit. Ik heb al bierfestivals in Nederland bezocht, maar die kunnen niet tippen aan dit evenement. De locatie is hier prachtig én het festival is erg groot. Hier kom ik graag ooit nog eens naartoe." Dat kan dan best opnieuw op de Markt zijn, want de organisatie evalueerde de verhuis gisteren al positief. "Volgend jaar kiezen we voor dezelfde formule."


  • Bron: Het Laatste Nieuws