gepost 7 years ago, op vrijdag, 23 december 2016 door

Een Brugse jongerenbende riskeert in de Brugse rechtbank celstraffen tot vijf jaar. De zeven mannen zouden in gewijzigde samenstellingen een 20-tal fietsdiefstallen en verscheidene inbraken gepleegd hebben en beroofden ook een student en twee bejaarde dames. De bende werd opgerold toen een van de verdachten klacht indiende tegen een kompaan.
Op 20 maart viel het Cobrateam van de politie een flat binnen in de Zwarteleertouwersstraat in Brugge. In de woning woonden vier van de verdachten: Dylan V. (20), Peter D.W. (19), Aaron V.M. (20) en Debran K. (25). De inval kwam er nadat V. klacht indiende tegen K. voor afpersing. Bij zijn aangifte maakte hij melding van een wapen, waardoor de speciale interventie-eenheid werd opgetrommeld. "Het leven in het appartement was voor hem niet meer houdbaar. Zo was hij zijn laptop al kwijt", stelde zijn advocaat. In de woning trof de politie geen wapen aan, maar wel een 11-tal gestolen fietsen. Het gerecht voerde onderzoek en kon nog drie andere betrokkenen identificeren: Anthony C. (38), Samson I. (28) en Quinsy F. (22).


Bont en blauw
In gewijzigde samenstellingen teisterde de bende in 2014 en 2015 Brugge. Vooral K. liet zich daarbij niet onbetuigd. Hij wordt verdacht van een 20-tal fietsdiefstallen, enkele inbraken en enkele diefstallen met geweld. V.M. zou op 9 en 11 juni vorig jaar dan weer twee dames van 80 en 84 jaar op brutale wijze beroofd hebben van hun handtas. Samen met I. wordt hij ook verdacht van een diefstal met geweld op een student die hen nog geld moest. Het openbaar ministerie vorderde voor K. en V.M. vijf jaar cel, waarvan vier effectief. Voor V. en D.W. werd vijftien maanden cel gevraagd. Voor I. en F. dan weer twee jaar en voor C. drie maanden cel met uitstel.


Ontkennen
Bijna alle beklaagden gaven de feiten toe, behalve Debran K. Ook in de rechtszaal liet hij zich niet onbetuigd en werd zelfs door de politie weggevoerd. Newaf - de broer van Debran - kreeg dinsdag nog vijf jaar cel voor een brutale carjacking op een 21-jarig meisje. De feiten pleegde hij samen met Peter D.W. en Dylan V., die eerder al vier jaar cel kregen.

"Tijdens de voorhechtenis in dat dossier werd mijn cliënt bont en blauw geslagen door zijn celgenoot om zijn verklaring in deze zaak tegen Debran in te trekken", pleitte de advocaat van V. "Hij werd zelfs gedwongen om zijn eigen teen af te snijden met een scheermesje. Zo ver is het niet gekomen, maar het maakt wel duidelijk dat de klacht voor afpersing echt was." Uitspraak op 26 januari. (SDVO)


  • Bron: Het Laatste Nieuws