Categorie: Nieuws uit de regio

"te weinig plaats en te weinig speeltuigen"

gepost 7 years ago, op woensdag, 11 januari 2017 door

De KSA, de Gezinsbond en de ouderraad van basisschool De Wijzer klagen over het gebrek aan speelruimte in Aarsele. "Te weinig plaats en te weinig speeltoestellen", klinkt het resoluut. "Onze kinderen moeten het zien te rooien met slechts een veel te klein speelpleintje achter het ontmoetingscentrum. Als we willen dat de kinderen vaker buiten spelen, dan moeten ze eerst plaats hebben."

De drie verenigingen hebben samen een brief gestuurd naar alle Tieltse gemeenteraadsleden, waarin ze het probleem aankaarten. "We lezen in de krant dat er toch wat geld vrijgemaakt wordt om de speelpleintjes en de sportinfrastructuur in Tielt verder te vernieuwen, terwijl er aan speelmogelijkheden in Kanegem en in Schuiferskapelle geen gebrek is. Maar niet in Aarsele. We voelen ons buitenspel gezet", zegt leerkracht Bart Duthoit. "Bovendien is het een probleem dat we vijf jaar geleden al eens aankaartten. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet leek ons dit het ideale moment om nog eens aan de alarmbel te trekken. We willen vooral vermijden dat er binnen nu en tien jaar niets veranderd is. Per slot van rekening gaat het om de kinderen."


Gehalveerd
KSA-hoofdleider Niels Declercq treedt Bart bij. "Sinds de verbouwingen van het ontmoetingscentrum jaren geleden is de oppervlakte van het speelterreintje gehalveerd. Er is een heuvel en er staan nog twee speeltuigen voor kleuters, maar die staan eigenlijk meer in de weg dan wat anders. En als het gebouw verhuurd is, kunnen we er niet spelen. Grote open ruimtes hebben we niet." Niels legt uit dat er voor de 110 KSA-leden van Aarsele vaak weinig meer opzit dan naar een van de piepkleine grasveldjes te trekken in de wijk of naar de grasstrook achter de begraafplaats. "Probleem is dat we dan overal heel dicht tegen de achtertuintjes van de mensen zitten, wat niet altijd in goede aarde valt. Soms spelen we ook op het dorpsplein, maar erg veilig is dat in feite niet."

Johny De Vrieze van de Gezinsbond hoopt dat er net als vijf jaar geleden opnieuw rond de tafel gezeten kan worden met het stadsbestuur. "Toen heeft de KSA de grasstrook achter het kerkhof gekregen. Misschien dat we opnieuw zoiets kunnen loskrijgen." Zowel Johny, Niels als Bart beseffen dat de opties echter beperkt zijn. "We hoeven heus geen Watewy te hebben in Aarsele", zegt Bart. "Gewoon een mooi stuk gras met twee vaste doeltjes waar kinderen kunnen voetballen, zonder de bal om de haverklap in iemands achtertuin te trappen. En misschien wat struikjes. Kinderen doen niets liever dan in de struiken spelen."


"Geen ongelijk"
Schepen van Gemeentelijk Patrimonium, Veerle Vervaeke (Open Vld), woont zelf in Aarsele. "De voorschriften voor speeltuigen zijn strenger geworden, dus staan er wel minder, maar hetgeen dat er staat, is wel vernieuwd. Bovendien is er een aantal jaar geleden al een extra stukje groen in gebruik genomen achter het kerkhof", reageert ze. "Maar ik zeg niet dat ze ongelijk hebben. Er is met dat ene speelpleintje inderdaad weinig openbare speelruimte in Aarsele. Maar de mogelijkheden voor nieuwe ruimtes zijn nu eenmaal heel erg beperkt. We kunnen moeilijk het ontmoetingscentrum afbreken. In elk geval nemen we de zorgen zeker ter harte."

Oppositiepartij CD&V, die net als alle gemeenteraadsleden de brief van de drie verenigingen ontvangen heeft, heeft het gebrek aan speelruimte alvast op de agenda gezet van de gemeenteraad van morgen.


  • Bron: Het Laatste Nieuws