Categorie: Nieuws uit de regio

Politie legt oudejaarsfuif stil

gepost 7 years ago, op maandag, 2 januari 2017 door

De politie van Brugge heeft op nieuwjaarsochtend een fuif in Oud Sint-Jan vroegtijdig stilgelegd. Binnen en buiten de feestzaal waren er vechtpartijen uitgebroken. "De aanwezigen keerden zich na een tijdje tegen onze agenten", zegt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe.
MATHIAS MARIËN
De overgang van oud naar nieuw begon nochtans rustig voor de Brugse politie. De festiviteiten op 't Zand (zie pagina 15) verliepen zonder noemenswaardige incidenten. In de loop van de nacht sloeg de sfeer in de Brugse binnenstad om. Op verscheidene plaatsen gebeurden vechtpartijen. De Brugse politie had dan ook de handen vol om de kalmte te bewaren. "De vechtpartijen waren in de meeste gevallen het gevolg van overmatig alcoholgebruik", verduidelijkt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe. "Onze patrouilles vonden zo ook enkele beschonken feestvierders op de grond."

In totaal moesten 26 mensen, onder wie 6 minderjarigen, naar de spoedgevallendiensten van de Brugse ziekenhuizen afgevoerd worden met alcoholintoxicatie. Over de hele nacht moest de politie 21 mensen bestuurlijk aanhouden voor het verstoren van de openbare orde. "Dat is best veel", stelt hoofdcommissaris De Jonghe.


Geen verwarming?
De grootste problemen deden zich voor in het Oud Sint-Jan. Naar jaarlijkse traditie kwamen daar duizenden feestgangers samen om het nieuwe jaar in te zetten tijdens de fuif 'MMXVII'. De sfeer in de zalen was al van in het begin gespannen door de lange wachtrijen en volgens sommige aanwezigen was de verwarming defect. De frustraties stapelden zich doorheen de nacht op, wat in combinatie met alcohol leidde tot vechtpartijen binnen en buiten de feestzaal. "Onze patrouilles zijn verscheidene keren tussenbeide moeten komen om de orde te herstellen", zegt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe. "Verscheidene mensen moesten worden afgevoerd met verwondingen na een vechtpartij."


Zaal verlaten
Tegen de vroege ochtend was de maat voor de politie vol. "Rond 6 uur hebben we bij een nieuwe interventie besloten de muziek stil te laten leggen en het feest vroegtijdig af te breken. Sommige aanwezigen begonnen zich tegen onze agenten te keren en het was moeilijk om het overzicht te bewaren", aldus De Jonghe. De politie verzocht de feestvierders vriendelijk de zaal te verlaten, wat uiteindelijk zonder al te grote problemen gebeurde.


  • Bron: Het Laatste Nieuws