gepost 7 years ago, op donderdag, 12 januari 2017 door

De 57-jarige parkwachter uit Maldegem die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben proberen vergiftigen, is na een jaar in voorlopige hechtenis vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Dat heeft de correctionele rechtbank in de raadkamer beslist. "Hij is los", zucht de familie.
Geert B. uit Maldegem probeerde eind januari 2016 zijn echtgenote te vergiftigen met een mix van geneesmiddelen. Als bij wonder heeft de vrouw dat overleefd. B. werd opgepakt en zat sinds de feiten vast, intussen bijna een jaar. Tot nu.

De zaak zou gisteren behandeld worden op de correctionele rechtbank, maar werd noodgedwongen uitgesteld omdat het deskundigenverslag dat in oktober bij tussenvonnis geëist werd, vertraging heeft opgelopen. De mix van geneesmiddelen waarmee B. zijn vrouw probeerde te vergiftigen, bestaat uit tramadol (een morfineachtige pijnstiller) en lormetazepan (een spierontspanner tegen slapeloosheid). Een gevaarlijke en potentieel dodelijke cocktail.

Een college van drie specialisten moet oordelen over de toerekeningsvatbaarheid van de man die de cocktail brouwde. Dat is nodig, omdat een arts die eerder gevraagd werd om over zijn psychische toestand te oordelen, bij twee onderzoeken tot tegenovergestelde conclusies gekomen is. Volgens het eerste zou de man niet toerekeningsvatbaar zijn, volgens het tweede wel.

Om duidelijk zicht te krijgen op de situatie, werd in oktober een college van deskundigen aangesteld, maar hun verslag is nog niet af en de zaak werd uitgesteld tot 8 maart.


Totaal contactverbod
Advocaat van de verdediging Nina Van Eeckhout diende een verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling in. Haar cliënt zou anders bijna 14 maanden vastgezeten hebben vooraleer het proces van start ging. De rechtbank ging in op dat verzoek, maar legde de beklaagde strenge voorwaarden op, zoals een totaal contactverbod met de burgerlijke partijen - zijn vrouw en twee zonen.

De familie reageert ontzet op de invrijheidsstelling. Ze mochten niet aanwezig zijn op de raadkamer, maar zagen hoe de rechter de voorwaarden overliep. "Hij is los", wisten de zonen meteen. De beklaagde hoopt wel op een herstelde band met zijn familie. (SVDA)


  • Bron: Het Laatste Nieuws