Categorie: Nieuws uit de regio

Gezocht: gebouw voor cultuurhuis

gepost 7 years ago, op vrijdag, 23 december 2016 door

De gemeente trekt 360.000 euro uit voor de renovatie van het Cultuurhuis ... maar weet nog niet waar het ligt. "Het Cultuurhuis kan het oude gemeentehuis of de oude schoolsite zijn", zeggen schepen Freddy Bertin (N-VA) en burgemeester Johan Cornelis (CD&V).
GAËTAN REGNIERS
De voormalige school aan de Melkerijstraat. - GRG
De voormalige school aan de Melkerijstraat. - GRG
In 2017 wil Nevele 360.000 euro investeren in het Cultuurhuis, daar valt niks op af te dingen. Maar dan wordt het moeilijk, want het gemeentebestuur weet zelf nog niet waar dat Cultuurhuis zal liggen. "Het Cultuurhuis kan het oude gemeentehuis zijn, of de oude schoolsite: daar hebben we nog geen beslissing over genomen", zeggen burgemeester Johan Cornelis (CD&V) en schepen Freddy Bertin (N-VA). Bertin liet eerder al weten dat hij een van de twee gebouwen wil verkopen om het Cultuurhuis te financieren.


Voormalig gemeentehuis
Oppositiepartij Nieuw Nevele kiest dan weer resoluut voor het oude schoolgebouw. "Het oude gemeentehuis staat al vele jaren leeg en het zal heel wat geld kosten om uiteindelijk toch geen dienst te kunnen doen voor activiteiten met meer dan 100 aanwezigen", concludeert Filip Vervaeke (Nieuw Nevele).

"Hansbeke heeft echt wel nood aan een moderne en vernieuwde gemeentezaal, de Hansbekenaar heeft daar dan ook recht op. Het huidig gemeentebestuur wil blijkbaar alles behouden en onderhouden en niets te koop aanbieden. De redenering 'verkopen is verarmen' gaat niet op. Dit is financieel echt niet verantwoord en verdedigbaar." Pittig detail in de hele discussie: er is officieel al een Cultuurhuis, en wel het voormalige gemeentehuis in Hansbekedorp dat ligt in het beschermd dorpsgezicht. Het bordje aan de gevel hangt er weliswaar enkel voor de vorm: de elektriciteit in het gebouw is jaren geleden al afgekeurd en het statige pand staat gewoon leeg.


"Nieuwe inzichten"
Toch blijft schepen Mia Pynaert (sp.a) hoopvol. "In het voorjaar verwachten we de studie van de Vlaamse Bouwmeester over de toekomst van Hansbeke, laten we de resultaten daarvan afwachten. Wie weet doen we daar wel creatieve, nieuwe inzichten op. Los daarvan is het oude gemeentehuis wat mij betreft zeker een goede site. Waarom zouden we daar bijvoorbeeld geen zaal kunnen aanbouwen? Dat schepen Bertin een van de twee gebouwen wil verkopen? Dat is zijn goed recht, al zou men beter zwijgen over zaken die nog niet 'afgeklopt' zijn. Dit helpt ons niks vooruit."

Een verkoop van het oude gemeentehuis is volgens Pynaert zinvol. "De tuin kan niet verkocht worden, en aan het gebouw zelf er zijn heel wat kosten. Bovendien kan een particulier beroep doen op 60 procent subsidies, als gemeente zouden we 80 procent van de kosten uit subsidies kunnen halen en dat is toch heel wat. Maar nogmaals: waar we het Cultuurhuis onderbrengen is nog niet beslist. Dat dit dossier zo lang aansleept is zeer vervelend. Er gaat geen week voorbij of ik breng dit onder de aandacht", besluit schepen Pynaert.


  • Bron: Het Laatste Nieuws