Categorie: Nieuws uit de regio

Fietsenparking onder markt meteen in trek

gepost 7 years ago, op maandag, 30 januari 2017 door

Al bij de opening van de ondergrondse fietsenparking tussen de Markt en de Sint-Amandsstraat hebben zaterdag tientallen mensen er hun tweewieler geparkeerd. De fietsenstalling is gratis en veilig dankzij camerabewaking. "Hier zal ik vaak gebruik van maken", zegt Bruggeling David Daveloose, zaterdag een van de eerste 'klanten'.

Drie zuilen - twee op de Markt en één in de Sint-Amandsstraat - wijzen er de komende weken op dat de nieuwe ondergrondse fietsenparking open is. Je kan de stalling bereiken via de Sint-Amandsstraat. Daar kan je met de fiets aan de hand via een helling naar beneden. De fiets zelf schuif je in een roltrap. Via een trap kom je daarna op de Markt, ter hoogte van Fnac, weer naar boven.


Deze stallingen wachten op hun tweewielers. - Benny Proot
Deze stallingen wachten op hun tweewielers. - Benny Proot
Elektrische laadpunten
Ondergronds zijn er 180 bewaakte en comfortabele fietsenrekken. De ondergrondse parking moet de wildgroei aan fietsen op de Markt, onder meer aan de Fnac en boekhandel De Reyghere, aan banden leggen. "We zullen gemeenschapswachten inzetten om die fietsers te wijzen op de voordelen van onze nieuwe ondergrondse garage", zegt schepen van Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a). "Je kan mensen niet verplichten om hun fiets onder de grond te plaatsen, maar het heeft toch voordelen. De tweewielers staan er gratis en droog. Vooral voor gebruikers van elektrische fietsen zal dit alternatief als muziek in de oren klinken, want we voorzien ook in laadpunten."


Plaatstekort
De stad bereikte voor de fietsenparking een akkoord met de eigenaar van het gebouw van Fnac en Kruidvat op de Markt. De ruimte deed voorheen dienst als garage voor het personeel. "Met 180 plaatsen onder de grond en nog eens 190 boven de grond hebben we voldoende plaats voor de fietsers", meent Lambrecht. Het was opmerkelijk hoeveel fietsers er zaterdag al gebruik maakten van de nieuwe service. "Ik ben hier heel tevreden mee", reageert Bruggeling David Daveloose. "Voordien konden we niet anders dan onze fiets op de Markt of op 't Zand plaatsen. Nu hebben we een mooi alternatief. Hier ga ik vaak gebruik van maken." Ook Geert Demeyere is, namens de Fietsersbond, tevreden. "Maar er zullen nog ondergrondse alternatieven moeten komen, want ik vermoed dat hier snel een plaatstekort zal zijn."


Buurtbewoners
Buurtbewoners mogen 's avonds hun fiets in de openbare fietsenparking stallen. De parking is van maandag tot vrijdag toegankelijk tussen 7 en 19 uur. Op zaterdag en zondag is dat tussen 9 en 19 uur.


  • Bron: Het Laatste Nieuws