Categorie: Nieuws uit de regio

Ervaren takelmeester belandt onder oplegger

gepost 7 years ago, op maandag, 27 februari 2017 door

Bij de takeling van een vrachtwagen, die in de gracht was beland naast de E40 in Aalter, is de takelmeester zondagochtend onder de oplegger terecht gekomen. De 56-jarige man uit Deinze is in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht.
WOUTER SPILLEBEEN
Een vrachtwagenchauffeur die zondag rond 4 uur op de E40 in de richting van de kust reed, raakte net voor de West-Vlaamse grens om een nog onbekende reden de controle over zijn stuur kwijt. De vrachtwagen met oplegger ging rechts van de snelweg af en belandde in de gracht, waar die zich vastzoog in de dikke modder.

De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond en verwittigde zelf de hulpdiensten. De vrachtwagen en de oplegger liepen aanzienlijke schade op. Zoals gewoonlijk werd de gespecialiseerde takeldienst D&S uit Eke opgeroepen om de vrachtwagen uit het slijk te takelen.


Reanimatie
De takelmeester, een 56-jarige man uit Deinze, heeft al heel wat ervaring met het takelen van vrachtwagens achter de kiezen. De vrachtwagen moest in twee stappen uit de gracht getild worden, eerst de oplegger en dan pas de trekker. Rond 7 uur, terwijl zijn collega's de trekker van de oplegger afkoppelden, stond de takelmeester in de gracht achter de oplegger. Toen de twee delen van elkaar loskwamen, begon die oplegger weg te schuiven, in de richting van de man, die onder het gevaarte terecht kwam.

De hulpdiensten waren al ter plaatse om de pechstrook en de rechterrijstrook af te zetten. Een ploeg van de brandweer werd ter plaatse geroepen om de man te bevrijden, maar zijn collega's schoten al in actie. Met de kraan, die dient om de vrachtwagen uit de gracht te tillen, trokken ze de oplegger recht zodat ze hun ploegbaas ervanonder konden halen. De man werd ter plaatse gereanimeerd door de ambulanciers en werd iets later in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.


Onderzoek
"Het gaat hier over een arbeidsongeval, mogelijk te wijten aan een inschattingsfout", klinkt het bij het parket Oost-Vlaanderen. "Er is een verkeersdeskundige aangesteld om het ongeval te onderzoeken."

Het arbeidsauditoraat wordt vandaag op de hoogte gesteld en zal een bijkomend onderzoek voeren naar de gebeurtenissen. Na de vaststellingen van de hulpdiensten kon de takeling verder gebeuren. Rond de middag was de rijbaan terug volledig vrij.


  • Bron: Het Laatste Nieuws