gepost 7 years ago, op dinsdag, 27 december 2016 door

Met maanden vertraging staat er sinds een paar dagen een automatisch toilet in de Kuipersstraat, in de Brugse uitgaansbuurt. Daar vragen verschillende organisaties al jaren om.


De drie urinoirs en een toilet staan in de voetpadzone ter hoogte van de Biekorf en zijn niet-betalend. Er waren al urinoirs ter hoogte van de Stadsschouwburg, maar in het weekend staan jongeren er vaak in een lange rij aan te schuiven, waardoor bijkomend sanitair aan de andere kant van de Kuipersstraat, in de omgeving van de Eiermarkt, dringend nodig was.

"Het heeft evenwel maanden geduurd voor we het toilet konden plaatsen", zegt schepen van Milieu, Philip Pierins (sp.a). "Er was een probleem met het bestek, waar geen enkele geschikte firma uitkwam. Daarna bleek ook de afwatering geen sinecure. Nu alle obstakels zijn overwonnen, kunnen we het toilet officieel inhuldigen op 10 januari. Tot zolang zullen bezoekers aan onze uitgaansbuurt nog even geduld moeten hebben." De kostprijs voor de levering, de plaatsing en het omniumcontract bedraagt minstens 100.000 euro. Personeelsleden van de stad krijgen nu een opleiding om het automatisch toilet te poetsen.


't Zand
Al jaren vraagt de werkgroep Plasbeleid om meer openbare toiletten in Brugge. Ook verschillende andere organisaties dringen aan op meer toiletten, vooral ook voor dames. "Tijdens de renovatie van 't Zand komen er bijvoorbeeld aan elke zijde van het plein nieuwe toiletten. Dat is een van de belangrijkste pijlers van de heraanleg geworden", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "In de loop van 2017 zullen Bruggelingen de stad verder zien veranderen. Het aantal openbare toiletten is een van die dossiers die voortgang krijgt." (BHT)


  • Bron: Het Laatste Nieuws