Categorie: Nieuws uit de regio

"containers zijn geen optie"

gepost 7 years ago, op maandag, 26 december 2016 door

Er ligt in Nevele nog geen nieuw gemeentehuis onder de kerstboom. Dat het veelbesproken Nieuw Administratief Centrum op zich laat wachten, veroorzaakt nervositeit, zeker nu duidelijk is dat het OCMW-personeel naar het gemeentehuis verhuist. "Containers zijn géén optie", zegt OCMW-voorzitter Jan Pauwels (N-VA).


2017 had hét jaar moeten zijn waarin het befaamde NAC, Nieuw Administratief Centrum, uit de grond zou rijzen, maar niks van dit alles. Het investeringsbedrag is zelfs uit de begroting gehaald. "Vandaag is er nog geen politieke beslissing over het Nieuw Administratief Centrum", moet schepen van Financiën Freddy Bertin (N-VA) toegeven. "Wat we wél doen, is de volgende twintig jaar per jaar telkens 300.000 euro voorzien. Zo komen we aan zes miljoen euro, al weten we op dit moment nog niet wat het totaal bedrag van de investering zal zijn." In mensentaal: de bestuursmeerderheid wil nog steeds een nieuw gemeentehhuis, maar waar, hoe en wanneer zijn allesbehalve duidelijk.

Volgend voorjaar sloopt het gemeentebestuur van Nevele de oude brandweerkazerne. Een pijnlijke illustratie dat het anders kon gelopen zijn: de site aan Vaart Links was de gedoodverfde locatie voor het NAC en er lagen zelfs al concrete plannen voor een moderne nieuwbouw op tafel. Een ijzeren wet in de lokale politiek zegt dat een bouwproject dat in het voorlaatste jaar van de legislatuur niet in de steigers staat, onmogelijk nog kan klaar zijn voor een nieuwe meerderheid aan de slag gaat, in dit geval dus op 1 januari 2019.


Holderdebolder
Al denkt burgemeester Johan Cornelis (CD&V) daar anders over. "Dat is helemaal niet gezegd. We zoeken wel degelijk een oplossing voor de huisvesting van het personeel en voor de inkanteling van het OCMW-personeel. Een smet op ons blazoen? Ik vind dat het deze meerderheid net siert om niet holderdebolder in een verhaal te stappen. Wij denken en werken op langere termijn."

OCMW-voorzitter Jan Pauwels (N-VA) vindt een nieuwbouw wel urgent. "2017 is hét ultieme jaar voor dit dossier, en ik maak mij zorgen. We gaan geen NAC kunnen bouwen voor vijf miljoen euro, zoals sommigen denken. Wie denkt dat het wel voor die prijs kan, draait zich een rad voor de ogen. We willen de oude vleugel van het rusthuis omvormen tot aanleunflats, maar waar moet ik met mijn OCMW-personeel heen? In het huidige gemeentehuis is geen plaats. Containers? Dat is geen optie, ik ga niet akkoord met halve oplossingen."


Verkopen
Nog volgens Pauwels is geld zoeken de boodschap. "Er zal patrimonium moeten verkocht worden", klinkt het stellig. Ook een mogelijke piste: een privéspeler zorgt voor de bouw en financiering en staat twintig jaar lang in voor het onderhoud van het gebouw, zoals ook het geval is bij de nieuwe sporthal.

"Bij het begin van de legislatuur was het NAC hét project van deze bestuursmeerderheid, en vier jaar later staat men nog steeds even ver", sakkert Filip Vervaeke van oppositiepartij Nieuw Nevele ondertussen. "We kunnen enkel met lede ogen aankijken welke nieuwe wending dit dossier te pas en te onpas krijgt. Dit getuigt van een gebrek aan visie, moed en consensus."


  • Bron: Ingestuurd bericht