gepost 7 years ago, op dinsdag, 17 januari 2017 door

Twee cipiers van de gevangenis van Brugge vragen 15.000 en 10.000 euro schadevergoeding omdat een gedetineerde hen in juni 2014 ernstig toetakelde met een steen verstopt in een kous. De man sloeg een van de cipiers een verbrijzelde neus, met anderhalf jaar werkongeschiktheid en het verlies van een zijn reuk- en smaakorgaan tot gevolg. De andere cipier brak zijn pols en was 3 maanden werkonbekwaam.
"Mijn cliënten zijn voor het leven getekend en hebben ook psychisch geleden", zegt Bart Bleyaert, de advocaat van de cipiers.

De procureur vorderde 30 maanden opsluiting en kwalificeerde de feiten als een poging tot doodslag. "De dokters vertelden dat de inslag in mijn collega's neus geen millimeter verder had mogen zijn. Anders was hij overleden", getuigt een van de twee cipiers. Het voorval gebeurde toen Danny D. (54) naar de strafcel zou overgebracht worden, op zijn eigen vraag. "Mijn cliënt vertelde dat hij vernederd werd door de toenmalige gevangenisdirecteur die lachte met zijn urineprobleem. Hij had tijdens de wandeling in zijn broek geplast. Zijn reactie was grondig verkeerd en hij zal hiervoor zijn verantwoordelijkheid opnemen", pleitte Mathieu Langerock, de advocaat van de gedetineerde.

Hij vroeg om een werkstraf, maar zowel de procureur als de rechter wilden daar niet van weten. De gedetineerde (54) in kwestie is een man uit Turnhout met verschillende veroordelingen voor diefstal met braak en geweld op zijn kerfstok. Momenteel zit hij in de halfopen afdeling van de gevangenis van Oudenaarde. "Geweld tegen cipiers, fysiek of verbaal, komt dagelijks voor. De grootste reden daarvoor is de onderbemanning, waardoor cipiers niet altijd meteen kunnen ingaan op vragen van gedetineerden", stelt Gino Hoppe van het ACOD.

Volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, klopt die stelling slechts deels. "Gedetineerden zijn sowieso een risicogroep. Wij proberen cipiers bij te staan en raden aan klacht in te dienen", aldus Van De Vijver. Vonnis op 27 februari. (BBO)


  • Bron: Het Laatste Nieuws