Categorie: Nieuws uit de regio

Burgemeester op pad met strooidiensten

gepost 7 years ago, op maandag, 9 januari 2017 door

De Nevelse burgemeester Johan Cornelis (CD&V) zit er niet om verlegen om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Kans op gladde wegen? Ik sta op om 3.30 uur, trommel de strooiploeg op en ga mee de baan op."

"Safety First!" Dat is het motto van Johan Cornelis. De burgemeester van Nevele stond er al om bekend dat hij bij alle brandweerinterventies in zijn gemeente van de partij is -hij heeft net zoals de vrijwillige brandweermannen een zakontvanger- maar daar stopt het niet. Zaterdagochtend was de burgervader al voor dag en dauw uit de veren om de spekgladde wegen te strooien. Wie om 3.30 uur al op pad was, of dan pas huiswaarts ging, kon de burgemeester en de strooiploeg tegen het lijf lopen. "Half vier, dat is vroeg, maar daar heb ik geen problemen mee", zegt Cornelis. "Ik wist dat de kans groot was op winterweer en de avond voordien ben ik al om half tien gaan slapen. Ik werd verwacht op de nieuwjaarsreceptie van de voetbalclub in Hansbeke, maar daar heb ik het kort gehouden en bewust geen alcohol gedronken om vlot te kunnen slapen", klinkt het.


Zwaailicht
"Toen ik opstond zag ik dat het aan het sneeuwen was, en heb ik meteen de werkmannen uit bed gebeld. Zij vertrekken aan de loods met de strooiwagens, ik neem een wagen van de gemeente met zwaailicht en rijd rond om alles te coördineren. Zelf een strooiwagen besturen, dat kan ik niet. De bruggen en voetpaden worden wel manueel gestrooid, en als het moet steek ik daar een handje toe. Waarom niet?" Cornelis is duidelijk geen burgemeester die vastgekluisterd is aan z'n bureau. "Ik vind dat je pas kan meepraten over het strooien en alles wat erbij komt te kijken als je zelf op pad gaat. Hoeveel we zaterdagochtend hebben gestrooid? Dat zal zo'n 11 ton geweest zijn. En we hebben nog 45 ton in stock", tovert hij de cijfers meteen uit z'n hoed. "Bij de interventies van de brandweer ga ik langs om te kijken of ik er iets is wat ik kan doen. Is dat niet het geval, dan ben ik weer weg."


Camerabeelden opvolgen
Ook bij hoge waterstanden (Nevele is overstromingsgevoelig, nvdr) volgt de burgemeester zelf de evolutie permanent op. Zijn grote betrokkenheid levert de burgemeester heel wat respect op bij het gemeentepersoneel en de bevolking, maar er kwam ook al tegenkanting. Toen bleek dat de camerabeelden op de begraafplaats van Hansbeke door de burgemeester persoonlijk bekeken zouden worden, liet de oppositie zich kritisch uit. "De burgemeester wil sheriff spelen", klonk het toen. En de ziekenbezoeken die de burgemeester jarenlang aflegde bij alle Nevelaars in het ziekenhuis van Deinze botste op de grenzen van de wet op de privacy. Met spijt in het hart liet hij weten de bezoekjes achterwege te zullen laten. De strooidienst blijft Cornelis bemannen, ook al laat hij er z'n slaap voor. "Deze mensen zijn mijn team, en ik toon hen dat ook ik kan opstaan in alle vroegte. Waar het kan help ik, en ik merk dat mijn aanwezigheid voor hen een steun is."


  • Bron: Het Laatste Nieuws