gepost 7 years ago, op vrijdag, 6 januari 2017 door

Als brandweerman van dienst een onrustwekkend telefoontje krijgen van je kind dat de woonkamer in brand staat, het moet de ergste nachtmerrie zijn van elke pompier. Luc Steyaert van brandweerpost Assenede was nog maar net op de kazerne aangekomen voor een brandoefening toen zijn zoon hem opbelde. In allerijl repte de ploeg zich naar zijn huis: geen brandoefening, maar werkelijkheid.
In de Nieuwestraat in Assenede is nog geen jaar geleden al eens brand uitgebroken. In april 2016 werden de overburen van Luc getroffen en schoot Luc met zijn collega-vrijwilligers van brandweerpost Assenede meteen te hulp. Luc en zijn vrouw Els boden het gezin zelfs een nacht onderdak.

Negen maanden later was het de woonkamer van Luc en Els die vuur vatte. Schuldige was de hoverboard van hun zoon, een soort skateboard op elektriciteit. Die was nog maar pas terug van de winkel om de batterij te laten herstellen. Net die batterij zette het huis bijna in lichterlaaie. "Ik vraag mijn 150 euro terug", klinkt het bij de zoon. Die had zijn vader opgebeld toen hij de rook opmerkte. "Niemand was in het huis, enkel Zita, de hond. Mijn zoon was de katten van de buren aan het eten geven, mijn vrouw was naar de winkel en ik ging net een brandoefening uitvoeren. Eerst geloofde ik hem niet toen hij de brand meldde, maar al snel belde hij terug: 'Het is echt serieus!' Mijn collega's en ik zijn dan maar bij mij thuis gaan blussen, in plaats van de oefening.

Het parket van de woonkamer is helemaal stuk door de brand. De rookschade zelf beperkt zich vooral tot de woonkamer en de keuken, maar het huis is door de sterke geurhinder tijdelijk onbewoonbaar. Gelukkig kunnen Luc en zijn gezin bij zijn ouders verblijven. De enige gewonde was de hond. Zita had tamelijk wat rook geïnhaleerd en werd afgevoerd naar de dierenkliniek. Vandaag mag het dier al weer naar huis. (SVDA)


  • Bron: Het Laatste Nieuws