Categorie: Nieuws uit de regio

71 lindes en fontein deze week weg

gepost 7 years ago, op dinsdag, 3 januari 2017 door

Alle 71 lindes en de fontein verdwijnen nog deze week van 't Zand, waarvan de heraanleg gisteren is gestart. De aannemer begon met het plaatsen van alle veiligheidshekken en werkte aan de ondergrondse leidingen aan hotel 't Putje. Vandaag start hij met het rooien van de bomen. "Er komen dubbel zoveel linden in de plaats", belooft schepen van Openbare Werken Philip Pierins (sp.a).
BART HUYSENTRUYT
Een schets van hoe het vernieuwde plein er zal uitzien. - Benny Proot
Een schets van hoe het vernieuwde plein er zal uitzien. - Benny Proot
Wie gisteren al bulldozers op het vervallen plein verwachtte, zat er naast. De aannemers begonnen hun grote werk met het plaatsen van signalisatie en veiligheidshekken. Dat gebeurde onder meer rondom de fontein en op het terrein waar tot gisteren nog het podium van de nieuwjaarsviering stond opgesteld. Het échte werk gebeurt vandaag, met de eerste linden die sneuvelen op 't Zand en de Vrijdagmarkt. "We gaan er in totaal 71 wegnemen", zegt schepen van Openbare Werken Philip Pierins (sp.a). "Dat wordt een karwei van een hele week. We hopen deze week ook nog de beeldengroep op de fontein te verwijderen. Een uitspraak in kort geding in ons voordeel verschaft ons die toestemming. De beeldengroep wordt voorlopig in een van onze loodsen bewaard en later, hopelijk, in het Koning Albert I-park geplaatst."


Terraszone
Tot juli zal er gewerkt worden tussen de Noordzandstraat en Westmeers en de helft van het plein, kant Concertgebouw. Er komt een werfzone in het midden van het plein. Het zal dus niet mogelijk zijn om Brugges grootste plein over te steken richting Smedenstraat of Zuidzandstraat. De terraszone, kant binnenstad, tussen de Noordzandstraat en de Westmeers, zou afgewerkt zijn tegen 1 april, de zone rond het Concertgebouw tegen begin juli. Er komt tijdelijk een bushalte ter hoogte van het Parkhotel. De Zuidzandstraat, Hoefijzerlaan en Smedenstraat blijven bereikbaar voor het autoverkeer dat via de Unescorotonde de binnenstad binnenkomt. "We verwachten geen opstoppingen voor het verkeer. Daarvoor is alles in het werk gesteld", zegt Pierins. "Enkel de omgeving rond Oostmeers en Westmeers zal niet meer rechtstreeks bereikbaar zijn vanaf 't Zand. Daar wordt in een omleiding voorzien."


Zaterdagmarkt
Met ruim 200 activiteiten per jaar is 't Zand Brugges meest gebruikte plein, maar de werken zouden slechts een minimale impact mogen hebben op die evenementenkalender. "De zaterdagmarkt kan gewoon plaatsvinden, maar dan wel in een gewijzigde opstelling. Hetzelfde verhaal geldt voor de Meifoor. Als we vanaf juni de Beurshalle afbreken, zullen enkele activiteiten ook naar het Beursplein kunnen verhuizen. Dat plein zullen we tijdelijk verharden, zodat we daar een alternatief voorhanden hebben", zegt Pierins.


Riolering
De grootste uitdaging voor de aannemer wordt het blootleggen van het rioolstelsel onder 't Zand, aan de kant van de terrassen. "De riolering is daar half open, wat vaak geurhinder veroorzaakt. Nu leggen we daar een gesloten systeem aan. Maar het is toch afwachten in welke staat we de riolering aantreffen", aldus Pierins. Voor bestuurders worden februari en maart de vervelendste maanden, want dan wordt ook het asfalt in de Zuidzandstraat vernieuwd.


  • Bron: Het Laatste Nieuws