gepost 7 years ago, op donderdag, 19 januari 2017 door

Twee jagers uit Aalter zijn veroordeeld tot elk 6.000 euro boete nadat ze een dertigtal gekweekte fazanten uitgezet hadden om op te jagen. Het duo werd nooit op heterdaad betrapt, maar de rechter acht de bewijslast voldoende om hen streng te bestraffen.
De ene is een beëdigd veldwachter, de andere een bestuurslid van een eenheid voor wildbeheer. Ondanks die referenties waren Pascal M. en Leonard D. uit Aalter vooral bezig met het illegaal kweken en uitzetten van fazanten. In de winter van 2013 zetten ze die tamme fazanten illegaal uit, om er vervolgens op te kunnen jagen.

In de Gentse milieurechtbank vroegen de twee de vrijspraak. Er zou namelijk geen bewijs zijn dat er ook maar één gekweekte fazant bij de 27 geschoten vogels zou zitten. Daar besliste de rechter anders over: de bewijslast, die twee volièreconstructies en verschillende schepnetten en transportbakken omvatte, was voor hem doorslaggevend. Hij legde het tweetal 6.000 euro boete op, een strengere straf dan de door het parket gevorderde bedrag van 4.500 euro. Ook moeten de jagers een schadevergoeding van 1.900 euro aan Vogelbescherming Vlaanderen.


"Vergunning intrekken"
"De feiten mogen dan dateren van 2013, maar de jagers liepen voordien al twee keer tegen de lamp: ook in 2008 en 2011 stelde de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een pv op voor gelijkaardige illegale feiten. Een van de twee jagers had al een veroordeling opgelopen, hij mocht eigenlijk niet meer jagen. Maar de aangetroffen loskooien voor fazanten bleven jaar na jaar staan", klinkt het. Tot nu? "De jagers hebben nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen, maar Vogelbescherming Vlaanderen zal erop toezien dat hun vergunning wordt ingetrokken. Het blijft maar klachten regenen over het illegaal uitzetten van in gevangenschap gefokte tamme fazanten. Jagers wanen zich natuurbeschermers, maar het enige wat telt voor hen, is hun jaarlijkse fazantenkermis", zegt directeur Jan Rodts. (SVDA)


  • Bron: Het Laatste Nieuws