Categorie: Nieuws uit de regio

Regionaal nieuws woensdag 4 maart 2020

gepost 4 weeks ago, op woensdag, 4 maart 2020 door Crew

Deze week kon normaal een delegatie van zestig mensen uit de zustersteden van Eeklo op bezoek komen. Maar door het coronavirus gaat dat niet door.

Eeklo is verzusterd met vijf steden uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. Er werd door het comité en de stad beslist om de activiteiten van de verzustering op te schorten naar een latere datum. Eeklo doet dit al als veiligheidsmaatregel voor de verspreiding van het coronavirus.

------------------------

Eén maand voor de start van het nieuwe seizoen, is de overname van de overzetboot Lamme Goedzak nog steeds niet helemaal rond. Vorig jaar leek er nochtans een nieuwe toekomst weggelegd voor de populaire toeristenboot, maar een financiële tegenslag gooide roet in het eten van de overnemers. De overzetboot, die jaarlijks duizenden mensen vervoert tussen Damme en Brugge, vaart vanaf de paasvakantie opnieuw uit.

--------------------------

Er loopt een openbaar onderzoek om de beschermde status van de Del-merens-molen in Aarsele op te heffen. De molen is al decennialang een doorn in het oog van het Tieltse stadsbestuur. Als de bescherming door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgeheven wordt, kan de molen in principe gesloopt worden, maar dat zal op kosten van de belastingbetaler zijn aangezien de eigenaar al 25 jaar spoorloos is.

---------------------------

Club Brugge en Ultim Events bouwen op zondag 22 maart een fandorp op de Markt tijdens de bekerfinale van blauw-zwart tegen Antwerp. De wedstrijd zal er op groot scherm te zien zijn. Bij winst gaat het feest door tot middernacht en komen de spelers meevieren. Als Club toch zou verliezen, sluit het fandorp één uur na de wedstrijd af. Maar daar gaat in Brugge niemand van uit.

---------------------------

Een honderdtal laatstejaars van de gemeentelijke basisschool Evergem en Belzele vertrekken vrijdag 6 maart op sneeuwklas naar Zuid-Tirol, regio Bruneck. De reis wordt door het coronavirus niet geannuleerd.

Het schepencollege van Evergem evalueerde de situatie rond het coronavirus. “Op basis van het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken op dat moment, heeft burgemeester Joeri De Maertelaere beslist om de skireis voorlopig niet te annuleren.

-------------------------

De stad Eeklo neemt de personeelskost onder de loep. Die zou hoger liggen dan in heel wat andere vergelijkbare gemeenten.

Een groots en duur onderzoek komt er niet meteen, maar burgemeester Luc Vandevelde (SMS) heeft wel oor naar de argumenten . “Cijfers moeten natuurlijk altijd in een context geplaatst worden”, zegt de burgemeester. Eeklo heeft bijvoorbeeld een goed uitgebouwd dienstencentrum voor senioren, en veel buitenschoolse kinderopvang. Dienstverlening die niet in alle gemeenten zo uitgebreid is.

-----------------------

De Bevertjes, een school van het gemeenschapsonderwijs langs de Beernemstraat, wil op termijn verhuizen naar Brugge. Het schepencollege van Beernem toont interesse in de gronden van de school de Bevertjes.

Er is immers een probleem voor de gemeenteschool De Notelaar, dat al een hele poos wil verbouwen op haar site in het centrum van Oedelem. Daar liggen al jaren plannen voor op tafel, maar concreet worden ze nooit. Het schepencollege denkt nu aan de site van De Bevertjes als mogelijke oplossing.

------------------------------

Het centrum van Damme lijkt ook dit jaar weer in trek bij de ooievaars. Op verschillende plaatsen zijn koppels bezig met het bouwen van een nest. Oók op het stadhuis, waar twee jaar geleden een speciaal platform werd gebouwd voor de nesten.

De vogels zijn begonnen met de voorbereiding voor een nest op onder meer het dak van het stadhuis en het oude Sint-Janshospitaal. Alles samen zijn er een viertal plaatsen in Damme waar geprobeerd wordt door de ooievaars om er te nesten.

----------------------


  • Bron: Het Laatste Nieuws