Categorie: Nieuws uit de regio

Regionaal nieuws donderdag 9 januari 2020

gepost 5 months ago, op donderdag, 9 januari 2020 door Wim Van Geert

Gisteren verhuisde de wekelijkse markt na een kleine twee jaar opnieuw naar het centrum van de gemeente Aalter. Ondanks het slechte weer was er meteen al veel volk. De kramen staan nu deels op de Markt, maar vooral ook in de as van de Lostraat en de Stationsstraat. “Door minder kramen op het marktplein zelf te plaatsen, zorgen we voor meer open ruimte”, zegt schepen Dirk De Smul (CD&V). “Dat zal ervoor zorgen dat er in de zomer meer plaats is voor de terrassen van de horecazaken.

-------------------

De provincie West-Vlaanderen wil het historisch landschap van de Damse Vaart in stand houden en maakt samen met De Vlaamse Waterweg werk van een nieuw natuurbeheerplan. “Het plan is een uitbreiding van het bestaande bomenbeheerplan, dat elke individuele boom zal opvolgen”. Bijna 40 procent van de 5.700 populieren langs de Damse Vaart zijn ouder of naderen de leeftijd van 80 jaar. 15 procent daarvan worden volgend jaar al eeuwelingen.

--------------------------------

Het streekziekenhuis AZ Alma in Eeklo haalt een toprapport van 98,6 op 100 bij een internationale screening. Het ziekenhuis werd gecontroleerd op maar liefst 2.200 normen en haalde overal de grootste onderscheiding.

Om de diensten te stimuleren hun werking constant te verbeteren, heeft AZ Alma de Gouden Cuberdon in het leven geroepen. “De trofee staat elke maand op de afdeling die de grootste stappen vooruit gezet heeft.

--------------------------

Wie in Maldegem als politiek mandataris rekent op een eretitel, moet daarvoor vanaf nu minstens 18 jaar actief geweest zijn.

Tot nu kon je in Maldegem als burgemeester, schepen of raadslid bij het stoppen een eretitel krijgen na 12 jaar dienst. Het nieuwe gemeentebestuur trekt die grens nu op naar minstens 18 jaar politieke activiteit. Meteen worden ook alle voordelen voor ere-mandatarissen geschrapt.

-------------------------

De slachtoffers van een zware brand in de Stationsstraat in Sijsele hebben dinsdagavond een cheque van 20.000 euro overhandigd gekregen uit handen van vrienden en sympathisanten. Toen het huis van het koppel op 7 december afbrandde, kwam een golf van solidariteit op gang in Sijsele. De inzamelingsacties waren massaal. Zo kwam er een aperitiefconcert, een grote pannenkoekenverkoop en ook de opbrengst van de verkoop van croque monsieurs op de Winterfeesten schonk de vriendengroep aan het getroffen koppel.

-----------------------

In het Concertgebouw is woensdagavond afscheid genomen van havenbaas Joachim Coens, na een recordjaar. Sinds hij voorzitter werd van CD&V kan hij die job niet langer uitoefenen. Het was tijdens de nieuwjaarsreceptie van de haven van Zeebrugge dat er een applaus volgde voor Coens. Hij was haven-CEO sinds 2001. De haven van Zeebrugge heeft een prima jaar achter de rug met een stijging van de activiteiten met twaalf procent. Er werden in het afgelopen jaar ook 161 nieuwe werknemers aangenomen, wat ook een record is.

------------------------------------------

Het stadsbestuur van Eeklo gaat het Jeneverhuis nu toch verkopen. Maar er worden strikte voorwaarden opgelegd. Het moet in zijn huidige staat blijven, een publieke functie behouden. Eeklo gaat nog meer verkopen. Zo is er het gebouw aan de Visstraat dat straks door het OCMW verlaten wordt. Het Witte Huis in Eeklo staat nu ook leeg na de verhuis van de politie, en zal ook verkocht worden. Hetzelfde geldt voor de Meibloem dat straks leegkomt door de ingebruikname van de omgevormde Sint Jozefskerk.

------------------------------------

De lokale politie steunt de winterbobcampagne met extra controles in Damme en Knokke-Heist. Sinds de start van de campagne werden 37 van de 1.093 gecontroleerde bestuurders betrapt onder invloed van alcohol. Het politieteam trok veertien rijbewijzen in. Vijf automobilisten reden ook onder invloed van verdovende middelen.

-----------------------


  • Bron: Het Laatste Nieuws